Sundhed / LEMP

LEMP

Hvad er Leuko-Enzephalo-Myelo-Pati?

En overordnet beskrivelse.

LEMP er en neurologisk lidelse.
Det er en recessivt arvet neurodegenerativ lidelse, som påvirker det hvide stof i centralnervesystemet (CNS)

Hvad betyder recessivt?
Nogle sygdomme nedarves recessivt (vigende).
 Det betyder, at hunden skal arve to kopier af en genforandring (en kopi fra hver forælder) for at udvikle den genetiske sygdom.
 Hvis en hund kun arver en kopi af genforandringen sammen med en kopi af det normale gen, vil hunden være bærer.
 At være bærer betyder, at man bærer genforandringen i den ene kopi af genparret men at man ikke udvikler den genetiske sygdom. Man kan til gengæld bære sygdommen videre i avl.

Hvad betyder neurodegenerativ?
 Neurodegenerativ sygdom er et paraplybegreb for en række lidelser, der primært har indvirkning på neuronerne i hjernen.
 Neuroner er byggestenene i nervesystemet, som bl.a. består af hjernen og rygmarven. Neuroner kan normalt ikke reproducere eller erstatte sig selv, så hvis de bliver beskadiget eller dør, kan kroppen ikke udbedre dette.
 Neurodegenerative sygdomme er uhelbredelige og invaliderende lidelser, der resulterer i fremadskridende degenerering, og død af nerveceller
 Andre eksempler på neurodegenerative sygdomme er Parkinsons, Alzheimers og Huntingtons sygdom.

Hvad er det hvide stof i CNS?
Nervetrådene, der forbinder hjernens celler, er isoleret af en fedtholdig marvskede, myelinskeden, og er hvid, mens nervecellerne selv er grå.
Ved LEMP bliver den hvide substans hovedsageligt ødelagt i rygmarven og hjernestammen, og medfører bevægelsesforstyrrelser i form af ukoordinerede bevægelser (fordi de ikke kan dirigeres ordentligt fra hjernen).

Hvad er forskellen på LEMP og LPN?
 LEMP rammer den hvide substans i centralnervesystemet
 LPN rammer nerverne i det perifere nervesystem. De længste nerver i kroppen rammes hårdest.
Copyright - Kennel Midrea - v/Susanne Keldgaard Nielsen | Lipkesvej 7, 4660 Store Heddinge - Danmark | Tlf.: +45 6066 4204 | midrea@live.dk