Jeg føler mig vældig privilligeret og taknemmelig for at bo et så skønt sted, tæt på en masse fantastisk natur. Min tanke med denne side er, at give et lille indblik til andre i, hvilken naturrigdom og kulturarv Stevns rummer - specielt omkring klinten, hvor vi færdes dagligt. Og måske det kan inspirere nogen til et udflugtsmål. Stevns klint er bestemt et besøg værd.
 
Folk kommer faktisk fra store dele af verden, og langvejs fra, for at opleve Stevns Klint. Og det er bestemt ikke blevet mindre efter Stevns Klint i 2014 blev udnævnt til UNESCOs Verdensarv.
 
Herunder er lidt links til YouTube med indslag fra Stevns Klint.
 
 
 
 
 
 
 
(Fra Stevns Fyr, Højerup og Bøgeskov havn)
 
 
Stevns Fyrcenter
 
 
 
 
 
 

Det dejlige Stevns

Stevns Klint Trampesti
gør det muligt at vandre de godt 22 km, der er mellem Rødvig Havn og Bøgeskov Havn.
Mellem Rødvig og Flagbanken følger stien stort set klintekanten, hvorfra der er mange flotte udsigter hen over bugter og vige ind mod den op til 41 meter høje Stevns Klint. På den nordlige del af stien går man godt 2 km på stenene under klinten mellem Bøgeskov Havn og Kulsti Rende, og det kan enkelte dage ved højvande være vanskeligt at passere tørskoet på en kort strækning, men under alle omstændigheder er denne strækning ikke hundeegnet.
Stevns Klint Trampesti er en ganske særlig sti, idet 52 lodsejere gennem en aftale med Stevns Kommune har givet tilladelse til, at
man kan vandre på Stevns Klint Trampesti over deres private ejendomme. Flere steder langs klinten er der anlagt parkeringspladser,
hvorfra der er vejviserskilte til Trampestien. I Boesdal Kalkbrud og på Flagbanken tilbydes der primitive overnatningspladser.

Det er fantastisk at bo tæt på alle de muligheder for naturoplevelser som Trampestien byder på, og mange af os der bor her, føler os privilegeret. Trampestien i sig selv er et herligt område for de daglige traveture med hund, men derud over er der så de skønne områder undervejs.

Bøgeskoven og Bøgeskov havn
Bøgeskov Havn ved den nordlige ende af Stevns Klint er en lille privatejet fiskeri- og lystbådehavn. Her kan du fiske, gå en tur i Gjorslev Bøgeskov, spise eller bade nord for havnen. Hjerteforeningen har én af deres Hjertestier i Bøgeskov.

Holtug Kridtbrud
Indtil 1972 blev der udvundet kalk og kridt i bruddet, som nu er et beskyttet Natura 2000-område. I et stort vandhul i det nedlagte kridtbrud kan du se fredede vandsalamandre og grønne frøer.
Sjældne planter vokser i den kalkholdige jord, og du kan finde fossiler af søpindsvin, blæksprutter og hajer i det bløde, hvide kridt. Følgger man den snoede sti ned til Østersøen er man ved et af de få steder med direkte adgang til vandet ved Stevns Klint.

Mandehoved og Stevns Naturcenter
Bygningerne ved Mandehoved stammer fra Den Kolde Krig, hvor området var en del af Københavns luftforsvar.
I dag kan du om foråret og efteråret opleve imponerende fugletræk fra det gamle radartårn. Du kan også besøge en udstilling om Stevns Klints geologi.
I den kalkholdige jord vokser sjældne planter, og på klinten har et vandrefalkepar gennem de seneste år ynglet med succes.
Via Trampestien kan man komme hen til Stevns Kridtbrud, som stadig er aktivt.

Stevns Fyr
Ved Stevns Fyr er du på Stevns Klints højeste punkt. Her kan du besøge de to fyr og se rester fra Den Kolde Krig, hvor området var en del af Københavns luftforsvar.
Om foråret og efteråret kan du opleve imponerende fugletræk. Hvert år trækker millioner af fugle nemlig forbi Stevns Fyr
Der er opsat kikkert ved klinten, hvor man i klart vejr kan se den flotte udsigt til Øresundsbroen og Falsterbo Fyr i Sverige.
Området omkring Stevns Fyr er et rigtig godt sted for hundefolk.
 
Højerup
Højerup er det klassiske sted at opleve Stevns Klint. Her får man ikke bare et smukt kig på klinten og Fiskeleret, men her kan man også se Højerup gl. Kirke, der mistede sit kor til havet en tidlig forårsmorgen i 1928. Den gamle kirke i Højerup og dens omgivelser forvaltes og vedligeholdes af den selvejende institution Selskabet Højeruplund, der blev dannet i 1910 for at imødekomme et lokalt ønske om at skaffe Stens en nationalt samlingsplads. Ved siden af kirken er der en trappe med nedgang til stranden. Man kan besøge Stevns Museum eller Fiskerhuset, gå en tur i den idylliske Mindelund med tilhørende Fredskov område, lege på naturlegepladsen eller spise på Traktørstedet. Områddet er særdeles velegnet til picnic, og i forsommeren kan man nyde nattergalens sang. I sommerperioden er ishuset åbent ved Traktørstedet. Højerup er også et godt udgangspunkt for den smukke tur langs Trampestien til Stevns Fyr; én af mine foretrukne ture—ja, faktisk den vi går næsten dagligt.
Der betales parkeringsafgift til området, som er den væsentligste indtægt til vedligeholdelse af området.

Stevnsfortet
I 1952-54 blev der dybt inde i Stevns Klint – mellem Rødvig og Højerup – udgravet mere end 1,6 km gange og de nødvendige rum til et underjordisk fort – Stevnsfortet. Indtil kommandoen blev strøget 29. september 2000 var Stevnsfortet bemandet døgnet rundt hele året. Fra det tophemmelige O-rum foregik farvandsovervågningen over Østersøen fra Bornholm og hele Øresund. 
Stevnsfortet var under Den Kolde Krig en velbevaret hemmelighed. Truslen fra øst var reel. Våbenkapløb og diplomati på højt plan forhindrede, at en altudslettende (atom)krig brød ud. Der kunne i undergrunden indkvarteres en styrke på op til 300 mand. Hele besætningen kunne indkvarteres i undergrunden i tilfælde af krise eller krig.
Under jorden findes stadig de1,6 km gange, ammunitionsmagasiner, beboelsesfaciliteter, O-rum, artillericentral m.m. Over jorden ses blot en beskeden nedgangsbunker, samt to store dobbelte 150 mm kanoner, der stammer fra det tyske slagskib Gneisenau. Kanonerne kunne betjenes nedefra gennem en ca.20 meter høj skakt. Granaterne kunne række 23 km og gennembore 12 cm metal eller sprænge et skib.
Stevnsfortet er Danmarks eneste klippefæstning og blev landets sidste operative fort.
Efter Murens fald i 1989 forsvandt den store fjende mod øst, og Stevnsfortet mistede sin strategiske betydning.
Desuden har moderne teknik gjort Stevnsfortet og de store kanoner overflødige.
Der står stadig radarmaster på området, men selve farvandsovervågningen foregår fra Søværnets Operative Kommando i Århus.
Det er helt sikkert en oplevelse at komme på en guidet tur på Stevnsfortet.

Uden for indhegningen der omkranser Koldkrigsmuseet er der et skønt, stort område, som er flittigt besøgt af egnens hundefolk, hvor man bl.a. bevæger sig rundt oven på det underjordiske anlæg.

Boesdal
Boesdal gamle kalkbrud er en perle få kilometer fra Rødvig. Fra 1914 og frem til 1978 blev der gravet kalk til jordbrug og mørtel i kalkbruddet. I dag ejes Boesdal Kalkbrud af Stevns Kommune, og pr. 1. januar 2011 blevder indgået en aftale med Forening Boesdal om, at administration og udvikling nu skulle foretages af foreningen.
Rester af de to gamle kalkovne fra 1930 står der stadig, og en stor pyramideformet lagerbygning er bevaret. Boesdal Kalkbrud omfatter et 15 hektar stort naturområde udlagt til rekreative formål .
I bruddet findes shelters med bålplads og muldtoilet, hvor man kan overnatte, og i bygningen Pyramiden er der af og til forskellige kulturelle arrangementer.
En vandring igennem selve brudet er en tur igennem et spændende ”bjerglandskab”, hvor man både kan vandre både oppe og nede. Den hvide kalk og naturen som er tilpasset de næringsfattige forhold udgør sammen med den store pyramideformede lagerbygning en helhed som opfordrer til at gå på opdagelse. Her er gode udsigtsmuligheder, direkte adgang til den stenede strand og rekreative muligheder.
Fra Boesdal kan man også gå på klinten til enten Stevnsfortet den ene vej eller Rødvig den anden vej. Det er også nogle af mine foretrukne ruter.

Rødvig
På sydkysten af Stevns ligger havnebyen Rødvig, som sidst i 1800-tallet udviklede sig fra at være en klynge fiskerhuse og en gammel skanse til en by med havn og jernbane. Herfra blev der fisket og udskibet kalk og flint fra klinten. Ved havnen kan du også se den hvide flinteovn, der er blevet Rødvigs vartegn. 
I dag er Rødvig en havneby med Sjællands 2. største fiskerihavn med masser af charme og stemning, lystbådehavn, masser af spisesteder, badestrand, masser af overnatningsmuligheder, campingplads og feriehuse, og masser af liv på havnefronten om sommeren. På Rødvig havn kan man se isværket og det 100 årige skibsværft. Fra sæson 2015 kommer der også noget sjovt for de mindste, når en stor Maritim inspireret legeplads åbner på Rødvig lystbådshavn. 
En speciel seværdighed som er besøget værd er Rødvig Skibsmotormuseum.
Det er her turen på Trampestien enten ender eller begynder.
 
Naturens eget spisekammer
Langs klinten, stranden og de beskrevne områder, er der rig mulighed for at samle vilde urter, grønsager, bær og frugter, til supplement til den daglige husholdning. Det smager fantastisk at integrere i madlavningen, og så er det gratis. Enkelte steder er fredede, og så må man ikke tage noget, men ellers må man tage til eget forbrug. Blot skal man agere med lempe, og aldrig tage mere end man lige skal bruge, lade stå så der også er til den næste, og aldrig tage mere end at planterne stadig kan formere sig. Én af mine absolut foretrukne er ramsløg. Jeg kunne slet ikke forestille mig at undvære denne pragtfulde urt mere.
 Bøgeskoven og Bøgeskov havn
Bøgeskov Havn
Holtug Kridtbrud
Holtug Kridtbrud
Mandehoved
Mandehoved
Stevns Fyr
Stevns Fyr
Højeruplund med udsigt til Stevns Fyr
Klinten i Højerup med den gamle kirke på kanten
Stevnsfortet
Stevnsfortets indgang fra vandet
Boesdal
Boesdal med udsigt til Rødvig
Rødvig
Ramsløg
Copyright - Kennel Midrea - v/Susanne Keldgaard Nielsen | Lipkesvej 7, 4660 Store Heddinge - Danmark | Tlf.: +45 6066 4204 | midrea@live.dk